Duurzaam verwarmen met warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp regelt de temperatuur door warmte over te dragen. Een warmtepomp heeft drie essentiële onderdelen: de buitenunit (verdamper), de binnenunit(s) (condensor) en het koelmiddel. Het koelmiddel transporteert de warmte tussen de buitenunit en de binnenunit(s).

Hoe een warmtepomp werkt
  • De verdamper haalt energie uit de hernieuwbare bron (lucht, water, geothermische warmte of zonne-energie) door de vloeistof in een gas om te zetten.
  • De compressor comprimeert het gas, waardoor de temperatuur stijgt.
  • De condensor geeft de warmte van het gas door aan het verwarmingssysteem en het gas wordt weer een vloeistof.
  • Het expansieventiel verlaagt de druk van het koelmiddel, waardoor dit gaat verdampen en de cyclus opnieuw begint.

Om uw woning af te koelen, keren we deze cyclus gewoon om.

Waarom kiezen voor een Warmtepomp

Voordelen warmtepomp

  • Stabiele prijs & geen fossiele brandstoffen : het grootste voordeel van een warmtepomp is dat je niet afhangt van fossiele brandstoffen en hun flecterende prijzen. De bronnen voor de warmte zijn gratis te verkrijgen uit de natuur. Je betaalt dus enkel de installatie van je warmtepomp en de elektriciteitskosten voor warmteverdeling in huis.
  • Lager energieverbruik : een warmtepomp heeft een veel lager energieverbruik dan de traditionele verwarmingssystemen.
  • Groene energie : de warmte wordt gewonnen uit de natuur. Door het lager energieverbruik stoot de warmtepomp veel minder CO2 uit en is dus erg milieuvriendelijk.
  • Lagere kosten : Je hebt geen opslag nodig voor stookolie. Bovendiel is er geen gas-aansluiting nodig. Een schoorsteen is ook overbodig.
  • Airco : Een lucht-lucht warmtepomp kan ook als airconditioning gebruikt worden.

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is zowel geschikt voor nieuwbouw als gerenoveerde woningen worden. Ze voorziet je woning van warm water voor de centrale verwarming of voor sanitair water. Als je je bestaande cv-ketel wil vernieuwendoor een energiezuinig alternatief, dan is een warmtepomp een uitstekend idee. Het kan eenvoudig op de bestaande verwarmingstoestellen aangesloten worden.

Als je een nieuwe verwarmingsinstallatie laat plaatsen, is het interessant om meteen voor lage temperatuursverwarming zoals vloerverwarming te gaan. Hiermee haal je met een warmtepomp het hoogste rendement en ligt je verbruik nog lager. Een lucht-water warmtepomp is ideaal voor vloerverwarming. Hou je van luchtverwarming? Dan is een lucht-lucht warmtepomp voor jou de beste keuze. Een zwembad in de tuin? Dan kan je je warmtepomp ook gebruiken voor de verwarming van je zwembadwater.